news        mail   location

 
 

În Duminica a XXVIII –a după Rusalii, credincioșii parohiei argeșene Poiana Lacului au îmbrăcat haine de sărbătoare. După 24 de ani în care s-a lucrat la zidirea noii biserici cu hramurile Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași, Sfinții Împărați Constantin și Elena și Sfânta Muceniță Filofteia de la Curtea de Argeș, iată a venit ziua în care aceștia să fie martori la slujba de târnosire care a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.



 

 

După acest moment, Chiriarhul a oficiat Sfânta Liturghie, în prezența reprezentanților administrației locale din comuna Poiana Lacului, a ctitorilor principali, precum și a credincioșilor veniți atât din parohie, cât și din alte zone aflate în apropiere.

Amintindu-se de ctitorii și binefăcătorii trecuți la Domnul, Ierarhul Argeșean a săvârșit pentru aceștia o slujbă de pomenire.

În cuvântul rostit, Înaltpreasfinția Sa a amintit că Bunul Dumnezeu a binecuvântat gândul credincioșilor din parohia Poiana Lacului de a ridica, cu multă stăruință, o biserică foarte frumoasă și încăpătoare.

Lucrările începute în anul 1998 de preotul Năstase Constantin sunt continuate după anul 2009 de preotul Năstase Iulian. Împreună cu preotul coslujitor Popescu Dumitru – Laurenţiu, acesta reușește să definitiveze proiectul început de tatăl său cu sprijinul membrilor Consiliului Parohial, a ctitorilor principali și a enoriașilor. Pentru a răsplăti eforturile depuse de aceștia, Chiriarhul le-a oferit astăzi celor doi preoți distincția de iconomi stavrofori.

Un sprijin important la edificarea bisericii Parohiei Poiana Lacului a venit din partea sponsorilor, a Primăriei și Consiliului Local al Comunei Poiana Lacului, precum și a Secretariatului de Stat pentru Culte. În acest sens, Chiriarhul le-a oferit celor implicați medalii și diplome de vrednicie.

Prima biserică a satului a fost construită din lemn, în cimitirul parohial, în anul 1790. Fiind nevoie de o biserică mai încăpătoare, odată cu sporirea numărului locuitorilor satului, între anii 1885-1892, la inițiativa și cu osteneala enoriașilor și a preotului paroh de la acea vreme, a fost construită biserica veche a parohiei, cu hramul Sfânta Cuvioasă Parascheva,de către meșterii Costel și Matei, nu departe de prima biserică din lemn. În timp biserica parohială a beneficat de mai multe reparații și consolidări, în interior și exterior, prin vrednicia slujitorilor și a bunilor creștini.

Întrucât biserica veche parohială începuse să prezinte evidente semne de degradare, la Praznicul Intrării în Ierusalim a Domnului nostru Iisus Hristos, al anului 1996, membrii Consiliului Parohial și credincioșii Parohiei Poiana Lacului, împreună cu preotul paroh Năstase Constantin, inițiază demersurile pentru construirea unei noi biserici din zid, mai încăpătoare și mai rezistente. În luna mai a anului 1998, debutează lucrările de construire în regie proprie, sub coordonarea meșterului zidar Vlad Victor din Budeasa, cu implicarea enoriașilor și a altor oameni de bine.

În data de 25 mai 2009, preotul Năstase Constantin, trece către Cereștile Lăcașuri, iar Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, încredințează parohiatul și continuarea lucrărilor de zidire preotului Năstase Iulian – Costel.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar