news        mail   location

 
 

Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Curtea de Argeș și-a sărbătorit astăzi cel de-al doilea hram închinat Sfântului Neagoe Vodă Basarab. Cu această ocazie, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, a oficiat Sfânta Liturghie în această veche ctitorie voievodală,  împreună cu un sobor de preoți și diaconi.



 

Răspunsurile liturgice au fost date de elevii Seminarului Teologic,, Neagoe Vodă Basarab” din Curtea de Argeș.

La acest eveniment deosebit din viața Eparhiei, foarte mulți credincioși au avut bucuria să participe la sfânta slujbă  într-o atmosferă duhovnicească deosebită dată de frumusețea locului și vremea extrem de favorabilă. La final, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului a oferit acestora pachete cu alimente.

Ierarhul Argeșean a vorbit credincioșilor prezenți la acest eveniment despre viața și activitatea deosebită a domnitorului sfânt, fiind evidențiat rolul deosebit pe care acesta l-a avut pe plan politic, diplomatic și religios în scurta domnie de numai nouă ani. Chiriarhul locului a dorit să amintească că Sf. Neagoe Basarab a lăsat argeșenilor și țării întregi – o frumoasă catedrală care a împlinit 505 ani de existență.

Este cunoscut faptul că multe mănăstiri de pe muntele Athos s-au bucurat de daniile oferite cu multă generozitate de domnitorul sfânt Neagoe Vodă Basarab.  În acest sens, Chiriarhul Eparhiei a avut bucuria să-l aibă ca invitat pe părintele ieromonah Ștefan Nuțescu, starețul Chiliei „Buna-Vestire” de la Schitul Lacu din Sfântul Munte Athos, care a venit la Curtea de Argeș împreună cu un grup de monahi.

În anul 2008 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat trecerea lui în rândul sfinților, proclamarea locală a canonizării fiind făcută în data de 26 septembrie 2009, la Curtea de Argeș, în prezența Preafericitului Părinte Daniel. Cu această ocazie ctitoria sa din cetatea Basarabilor a primit cel de-al doilea hram închinat Sfântului Neagoe Vodă Basarab.

Ziua de astăzi este una deosebită pentru Chiriarhul Eparhiei,  deoarece s-au împlinit 13 ani de la ridicarea Episcopiei Argeșului și Muscelului la treapta de Arhiepiscopie și a ierarhului locului la treapta de Arhiepiscop.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar