news        mail   location

 
 

Praznicul închinat Nașterii Maicii Domnului a adus mare bucurie obștii monahale de la mănăstirea argeșeană Negru Vodă. După ani de așteptare și eforturi susținute, astăzi au fost binecuvântate lucrările de restaurare realizate la acest important monument istoric și de arhitectură românească.



 

 Slujba de târnosire a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, care prin rugăciune și ungerea cu Sfântul și Marele Mir a sfințit biserica mănăstirii. La acest eveniment unic în istoria Eparhiei au fost prezenți oficialități centrale și locale, precum și foarte mulți credincioși care au dorit să fie martori la acest moment important din viața mănăstirii muscelene.

După săvârșirea slujbei de sfințire, Ierarhul Argeșean a oficiat Sfânta Liturghie în Altarul de Vară, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Chiriarhul Eparhiei a amintit în cuvântul său că municipiul Câmpulung este binecuvântat de Dumnezeu și de Maica Domnului să aibă un așezământ monahal voievodal restaurat cu ajutorul unor specialiști ce au reușit să termine lucrările foarte repede.

Din rânduiala Domnului Dumnezeu, în anul 2016, cu sprijinul Domnului Liviu Mușat, director al Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Muntenia, al firmei de consultanță S.C. Duopart Consulting S.R.L. din Ploiești, reprezentată de Alina și Ionuț Stoica, și Diana și Răzvan Ion, precum și al altor oameni de bine, cunoscuți de Domnul Dumnezeu, a fost semnat Contractul de finanțare a unui proiect în valoare de 4 milioane de euro, subvenționat din fonduri structural europene, prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 5: „Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural.”

Consiliul Județean Argeș, prin bunăvoința domnilor Președinți Ion Mînzînă și Constantin Dan Manu, a sprijinit cofinanțarea proiectului european. De asemenea, Primăria și Consiliul Local Câmpulung Muscel, prin domnul primar Ioan Liviu Țâroiu și doamna Elena Lasconi, au acordat sprijin financiar în realizarea proiectului european.

Doamna arhitect Constanța Carp și Domnul Stătică Ion, s-au îngrijit de implementarea proiectului de restaurare, care a însemnat acoperirea cu tablă de cupru a întregului ansamblu monahal, eliminarea igrasiei din toate spațiile, restaurarea și consolidarea bisericii mari și a zidurilor, transformarea și reamenajarea pivnițelor, consolidarea și restaurarea casei domnești și egumenești, restaurarea picturii murale interioare din biserică, îmbunătățirea sistemului de încălzire centralizat, dotări multiple funcționale moderne în vederea prevenirii incendiilor, precum și lucrări de înfrumusețare exterioară.

Restaurarea picturii murale a bisericii mari a fost realizată de către echipa domnului expert restaurator Baciu Mircea.

Toți cei care s-au implicat în acest proiect de restaurare au primit astăzi din partea Înaltului Ierarh argeșean medalia de onoare creștin-ortodoxă ,, Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel”

Inspirat de Duhul Sfânt, în anul 2014, Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, îndeamnă conducerea mănăstirii, și aprobă inițierea demersurilor în vederea implementării unui proiect de restaurare generală, finanțat prin fonduri europene, încredințând lucrarea de întocmire și depunere a documentației la instituțiile abilitate, părintelui stareț Serafim Caiea.

Un moment de tristețe s-a așternut asupra Mănăstirii Negru-Vodă și a Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, în data de 9 iunie 2020, când, după o suferință mai îndelungată, Părintele Protosinghel Stareț Serafim Caiea, începea călătoria către cereștile lăcașuri.

Astfel, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, încredințează începând cu data de 2 iulie 2020, aducerea la bun sfârșit a proiectului de restaurare și punere în valoare a Ansamblului Mănăstirii Negru-Vodă, Părintelui Stareț Protosinghel Ieronim Gheorghiță, fost viețuitor al acestui așezământ monahal, venit la Mănăstirea Negru-Vodă, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, de la Mănăstirea Sfânta Maria, Orașul Techirghiol, Județul Constanța.

La acest eveniment deosebit din viața mănăstirii muscelene au fost prezenți o parte din membrii grupului folcloric ,,Doruri Muscelene” care au interpretat pricesne închinate Maicii Domnului.

Mănăstirea Negru - Vodă este cel mai important ansamblu monastic din zona Muscelului.

În componența ei intră biserica mare, biserica mică-bolnița – din primul sfert al veacului al XVIII-lea, turnul clopotniță de la intrarea în incintă – secolul al XVII-lea, casa domnească – secolul al XVII-lea, construită pe vechi temelii din secolul al XIV-lea, casele egumenești – secolul al XVIII-lea, anexa casei domnești și chiliile de la începutul secolului al XIX-lea.

Conform pisaniei de pe peretele vestic de la intrare, prima biserică a mănăstirii a fost ctitorită în anul 1215, de către Radu Negru Voievod, de aici și numele mănăstirii. Mai apoi a fost rezidită de Basarab I Cel Mare, fiul lui Negru Vodă, și terminată de fiul său, Nicolae Alexandru Basarab.

Domnitorul Matei Basarab reface între anii 1635-1636, din temelii biserica, distrusă la cutremurul din anul 1628, transformând vechea biserică într-o mănăstire de călugări.  În același an a fost construit și turnul-clopotniță, înalt de 35 metri, având funcția de poartă de incintă, dar și de fortificație cu caracter militar. Tot domnitorul a găsit potrivit să aducă tipografia dăruită de Mitropolitul Petru Movilă, tipărind în anul 1642, prima carte în limba românească cu conținut moral-filozofic: Învățături peste toate zilele, pe scurt.

Din porunca voievodului Grigore Ghica și cu blagoslovenia Mitropolitului Grigore începe zidirea actualei biserici, cu osteneala arhiereului Filaret Beldiman, în perioada anilor 1827-1832.

Biserica mare a mănăstirii în forma prezentă este a treia construcție, zidită din piatră de Albești, după planurile arhitectului Franz Walet, în același loc și cu materiale de la construcțiile anterioare, fiind necropolă domnească, păstrând documentul epigrafic cel mai însemnat din țară, precum şi cea mai veche lespede de mormânt voievodal, scrisă în limba slavonă, aparținând lui Nicolae Alexandru Basarab, și adăpostind o pictură realizată în stil renascentist de către Gheorghe Tătărăscu.

După secularizarea din 1864, mănăstirea și-a pierdut toată averea, fiind transformată în biserică de mir, având ca slujitori, preoți mireni.

În anul 1920, a început zidirea clădirii Orfelinatului, pe vechile ruine ale chiliilor, iar la 1 septembrie 1922 se inaugurează aici Seminarul Ortodox Patriarhul Miron pentru Orfanii de Război.

În anul 1928, Patriarhul Miron Cristea transformă acest așezământ iarăși în mănăstire.

Având nevoie de reparații, în anul 1955, Patriarhul Justinian Marina orânduiește pictura din nou, în frescă, care va fi refăcută în anul 1987 prin grija Patriarhului Iustin Moisescu.

În anul 1959, mănăstirea este desființată și transformată în biserică de parohie, rămânând astfel până în anul 1989.

Perioada de renaștere a Mănăstirii Negru-Vodă, ca și a altor schituri și mănăstiri din cadrul Eparhiei, se leagă de persoana Arhiepiscopului Calinic Argeșeanul, care a fost sprijinit de credincioși și preoți din Cetatea Câmpulung Muscel. Primul stareț a fost arhimandritul  Vichentie Punguță, care a pus bazele noii obști monahale. 

Pentru o scurtă perioadă de timp, părintele arhimandrit Caliopie Ichim a păstorit Mănăstirea Negru-Vodă ca stareț, fiind mănăstirea de metanie.

În anul 2004, la inițiativa și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, stareț al Mănăstirii Negru-Vodă a fost numit protosinghelul Serafim Caiea, acesta devenind în curând un om al locului, iubit și apreciat de argeșeni și musceleni.

Cum nimeni și nimic, în afară de Domnul Dumnezeu, nu este ferit de curgerea anilor și degradarea fizică, și Ansamblul Mănăstirii Negru-Vodă nu a fost cruțat, motiv pentru care acest așezământ monahal argeșean necesita intervenții urgente pentru păstrarea frumuseții de odinioară.

Părintele Stareț Ieronim Gheorghiță, sprijinit de credincioși cu dragoste pentru sfintele biserici, a realizat mai multe lucrări de înfrumusețare în cadrul Mănăstirii Negru-Vodă, de la numire și până în prezent, precum: dotarea bisericii mari cu obiecte de cult și veșminte noi, montarea mochetei în biserică, dar și achiziția de mobilier pentru spațiile administrative.

Derularea proiectului european de restaurare a Ansamblului Mănăstirii Negru-Vodă a fost supravegheat de către Sectorul Economic și Construcții Bisericești, coordonat de către Părintele Consilier Eparhial Caliopie (Cristian) Ichim.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar