news        mail   location

 
 

În seara zilei de 17 aprilie 2022, biserica parohiei Sfânta Vineri din municipiul Pitești, a devenit neîncăpătoare pentru credincioșii care au participat la Concertul de Florii, organizat de Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, Asociația Culturală D. G. Kiriac și Liceul de Artă „ Dinu Lipatti”, coordonați de domnul profesor și dirijor, Silviu Deaconescu.



 

Părintele Vlăsceanu Ovidiu Marian, Consilier Cultural și Comunicații Media, a transmis Arhiereasca Binecuvântare și a rostit un cuvânt în care a subliniat importanța Praznicului Floriilor, precum și a Săptămânii Pătimirilor în care vom păși prin ușile pocăinței cu roadele credinței și ale faptelor bune, pe care suntem datori a le săvârși. În încheiere, a mulțumit iubitorilor de muzică și de cultură, care au ales ca în zi de praznic să fie prezenți în sfânta biserică, pentru un frumos concert, coriștilor și elevilor care, prin repetiții nenumărate și jertfă susținută, bucură și încântă sufletele auditoriului prin spectacolele oferite.

Domnul Constantin Pașol a făcut o scurtă prezentare a Coralei D.G. Kiriac și a prezentat repertoriul: Deschideți mari a cerului porți de Gluck; Ombra mai fu – solo Marian Coman, tenor; Rugăciune de Popescu Pasărea, La vergine degli angeli – solo, soprana Daniela Hodojeu.

Călătoria muzicală pe meridianele și paralelele lumii a continuat, programul muzical fiind susținut de talentații elevi ai Liceului de Arte „Dinu Lipatti” din Pitești. Tânărul Tiberiu Grancea, elev în clasa a V-a, a interpretat la vioară, Serenadă de Mircea Chiriac. Ave Maria a răsunat în frumoasa biserică monument istoric, Sfânta Vineri, interpretată, la nai, cu multă dăruire și sensibilitate de tânăra Elisa Uță, elevă în clasa a IX-a.

Clasele de Canto Clasic și OMega Lipatti Orchestra au oferit un recital de excepție, prin piesele muzicale prezentate, executate cu profesionalism și abnegație, bucurând inimile profesorilor care îi pregătesc permanent.

Doamna profesor Andra Bivol Costea a cântat alături de elevele pe care le călăuzește pe drumul muzicii: Izabela Călina, clasa a IX; Alexandra Dumitrache, clasa a XII-a; Roza Sandu, clasa a XII-a; Andreea Nițu, clasa a IX-a; Giulia Cristescu, clasa a XII-a; Anastasia Stanciu, clasa a XI; Delia Georgescu, clasa a XII-a.

Părintele protoiereu Dinu Vasile Laurențiu, slujitor la parohia Sfânta Vineri a rostit un cuvânt de mulțumire pentru osteneala tinerilor artiști care, cu seriozitate și maturitate cântă cu atenție și sensibilitate.

Credincioșii prezenți în  număr foarte mare la concert, au putut asculta pe eleva din clasa a VIII-a, Sofia Butaru, care a interpretat Meditație de J. Massenet, la pian fiind acompaniată de profesorul Radu Titi, dar și de elevul acestuia, Denis Stancu, din clasa a XII-a.

Pentru ca naiul să aibă un sunet dulce, se toarnă miere în el, spunea maestrul Gheorghe Zamfir, alături de care tânăra Mădălina Lupu a avut bucuria de a cânta. În seara de Florii, naiul a răsunat între zidurile vechi de 114 ani, bucurând până la lacrimi sufletele sensibile ale piteștenilor care și-au odihnit sufletele pentru câteva ore.

Micuța orchestră a fost formată din elevii: Valentin Dinu – clasa a XI-a; Andrei Dune – clasa a X-a; Antonia Caramelea – clasa a IX-a; Denis Dolofan, clasa a X-a; Sofia Butaru, clasa a VII-a; Mihai Soare, clasa a X-a; Rareș Geană, clasa a VII-a; Alexandru Damian, clasa a IX-a; Alexandru Stanciu, clasa a IX-a; Andra Cârstea, clasa a XII-a; Eva Ursea – clasa a X-a; Luigi Mihalcea – clasa a XI-a; George Barbu – clasa a X-a; Ionuț Richiteanu – clasa a X-a și Andrei Cristea, clasa a XI-a.

           

           

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar