news        mail   location

 
 

Cât de frumos se traduce, de Sfântul Vasile cel Mare, numele de Daniel: „Bărbatul doririlor!”

 

Rămâne pilduitor pentru noi, episodul cu Profetul Daniel și cei trei tineri care, aruncați în cuptorul încins din Babilon, nu au fost arși de văpaia focului și nici nu au fost sfâșiați de lei. Postul a transformat trupurile în așa fel, că: „Leii n-au putut să-și înfigă dinții în trupul lui. Postul a călit trupul lui Daniel ca pe o călitură de fier, încât, ajungând de nebiruit, leii nici n-au deschis gura împotriva sfântului” (Daniel 6, 16-22).

Sfântul Vasile cel Mare arată efectul postului: „Postul a stins puterea focului, postul a închis gurile leilor. Postul trimite rugăciunile la cer...Postul este creșterea caselor, mama sănătății, pedagogul tinereții, podoaba bătrânilor, tovarăș bun de drum celor ce călătoresc, tovarăș credincios al soților. Bărbatul nu pune la îndoială cinstea casei sale, când vede că femeia lui postește, nici femeia nu se topește de gelozie când bărbatul său sfințește postul”.

Și acum imaginați-vă ce se întâmplă dacă se postește: „Nicăieri nu este sânge, pentru că pântecele cel neînduplecat nu a mai dat nicio poruncă împotriva vietăților. Cuțitul bucătarilor s-a liniștit; masa se mulțumește cu cele ce răsar singure din pământ. Domnul Dumnezeu a rânduit Sabatul, ca să se odihnească vita ta și robul tău (Ieșire 20, 10). Postul să fie odihnă slugilor care te slujesc în toată vremea! Odihnește-ți bucătarul! Dă libertate celui ce îți slujește la masă! Oprește mâna celui ce îți toarnă vin. Să contenească o dată și acel meșter la prepararea feluritelor dulciuri. Să se liniștească o dată casa de zgomote nenumărate, de fum, de mirosuri de fripturi, de cei care aleargă în sus și în jos, care slujesc pântecelui ca unui stăpân neînduplecat...Deci, să dea și pântecele puțină odihnă gurii! Să facă pântecele cu noi un armistițiu de 5 zile, el, care totdeauna cere și niciodată nu încetează...Când pântecele este plin, dă lecții de înfrânare, când este gol, uită lecțiile date”!

Calinic Argeșeanul

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar