news        mail   location

 
 

În după-amiaza zilei de 24 septembrie 2021, în sala de conferințe a bibliotecii „Gheorghe Tomozei” din comuna Domnești, s-a desfășurat o nouă întâlnire culturală sub genericul „Călător prin noua lume veche ( De la Khayyam la Eminescu și încă)” susținută de scriitoarea Paula ROMANESCU.



 

Din cele peste 30 lucrări (cărți de poeme, antologii și traduceri) scriitoarea a ales ca să fie prezentate:

* Omar Khayyam - rubaiate ( bilingv-rom./fr.);

* Eminescu - Vreme trece, vreme vine / Passe le temps, vient le temps;

* Zăvor de iarbă;

* Nu râdeți, nu-i corect politic!

* Adu-mi aminte să te uit;

* Întâmplarea ca o viață de om;

* Ecoul umbrelor / L echo des ombres;

* Jurnale de călătorie ( I-V).

Domnul profesor George Baciu, moderatorul evenimentului a vorbit despre scriitoarea și poeta Paula Romanescu spunând că este membră a Uniunii Scriitorilor din România și a primit numeroase premii și distincții naționale și internaționale, printre care Meritul Cultural în Grad de Cavaler și al Academiei Europene de Științe, Litere și Arte.

Paula Romanescu, traducătoare, poetă de limba română și franceză, autoare a peste 30 de cărți de poeme, antologii și traduceri, crede că poezia pe care o scrie este o fascinaţie fără margini, un exerciţiu al spiritului, în care Dumnezeu este cuvânt și, mai ales, iubire. Scriind aceste frumoase poeme și traducându-i în franceză pe Mihai Eminescu, Tudor Arghezi, Lucian Blaga sau Ion Luca Caragiale, autoarea reușește ”să dea nimicului consistență” și asta pentru că există o frumusețe și o putere nemărginită a cuvintelor.

Părintele Ovidiu Marian Vlăsceanu, consilier cultural și comunicare media a transmis Arhiereasca Binecuvântare a Părintelui Arhiepiscop Calinic, subliniind faptul că peste câteva zile vom sărbători pe Sfântul Neagoe Vodă Basarab, care acum 500 de ani pleca în Împărăția Luminii. De asemenea, a prezentat importanța Învățăturilor lui Neagoe Basarab către Fiul său Teodosie. În final, a felicitat pe doamna Paula Romanescu pentru toată truda cărturărească de o viață.

Doamna Luminița Florea, viceprimarul comunei Domnești a rostit cuvântul de bun venit în localitate și felicitând organizatorii și pe cei prezenți pentru dragostea față de cultură.

Momentele muzicale din folclorul românesc au fost prezentate de elevul din clasa a VII-a de la Liceul „Petre Ionescu - Muscel”, Rareș STOICIU.

Poeta Paul Romanescu și-a prezentat o parte dintre lucrări, bucurând audiența cu frumusețea poeziilor pline de culoare și candoare.

Domnul col. ( rtr.) Laurențiu DOMNIȘORU a adus mulțumiri celor prezenți, menționând faptul că asemenea evenimente vor continua, pentru că și sufletul are nevoie de hrană culturală.

Manifestarea a fost organizată de: Revista Suflet Românesc - redactor prof. dr. George BACIU; Filiala Județeană Argeș „POSADA” a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere - președinte col. ( rtr.) Laurențiu DOMNIȘORU și Biblioteca publică din Domnești „Luca Paul” - bibliotecar Geta BUCUR.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar