news        mail   location

 
 

În după-amiaza zilei de 22 septembrie 2021, cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Calinic Argeșeanul, a avut loc, la Centrul Cultural de Arte „George Topârceanu”, vernisajul expoziției de arte vizuale - Salonul de toamnă al Orașului Regal, ediția I, care a reunit lucrările a 14 artiști din municipiul Curtea de Argeș și împrejurimi.



 

Evenimentul a fost organizat de Centrul de Cultură și Arte „George Topârceanu”, Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului și Revista „Curtea de la Argeș”, în parteneriat cu Asociația Culturală HXA Art Gallery.

Managerul Centrului de Cultură și Arte „George Topârceanu”, Silviu Gherman, a rostit cuvântul de deschidere a primei ediții, mulțumind celor care s-au gândit să întrupeze această primă întâlnire, care s-a concretizat într-o expoziție inedită.

Domnul Academician Gheorghe Păun a vorbit despre începuturile acestui eveniment și a făcut o scurtă prezentare a celor 14 artiști: Mihai Chițu, Ioana-Teodora Duță Schmiedigen, Jean Duță, Traian Duță, Ion Aurel Gârjoabă, Traian Ionescu, Eugeniu Ivănescu, Gheorghe Olteanu, Ruxandra Socaciu, Elena Stoica, Ramona Șlug, Nicolae (Cucu) Ureche (+), Ami Ana-Maria Vasilescu și Teodor Vescu, care și-au adus lucrările la această expoziție, iar în finalul cuvântului a oferit diplome de participare.

Părintele Ovidiu Vlăsceanu, Consilier Cultural și Comunicare Media, a transmis Arhiereasca Binecuvântare a Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, și a dat citire mesajului arhieresc:

„Arta este rostirea tainei prin taină, pentru că scopul artei este de a dezvălui arta şi de a-l ascunde pe artist.

Arta a fost dintotdeauna îngemănată cu experienţa spirituală şi niciodată nu au fost separate una de alta.  

Frumusețea, tezaurizată de către artiști, este, pentru noi toți, o reflectare a frumuseții și strălucirii divine. Și nimeni, niciodată, poate, nu ne poate dărui o reflectare mai fidelă, în plan estetic, a credinței, așa cum o poate face arta.

Din timpuri îndepărtate, demersul artistic a fost legat de prezența și de manifestarea sacrului, cele două realități fiind într-o puternică și strânsă comuniune. Acest fapt este de înțeles dacă ne gândim că Dumnezeu Însuși, Creatorul, este Cel dintâi și desăvârșitul Artist al lumii, iar noi, oamenii, creați după chipul Lui și în perspectiva unei nesfârșite asemănări cu El, avem, în mod natural, inclusă în firea noastră vocația artistică, la fel ca și cea a sacrului.

Arta lasă să se întrevadă acea memorie a comuniunii, partea estetică a Sfintei Tradiții, tezaurul viu al cre­din­ței, care vorbește, fără cuvinte, despre Revelația divină. Ea consti­tuie o punte de legătură între culturi și civilizații și ne dăruiește o mărturie asupra patrimoniului spiritual și cultural, comun, al uma­nității, al felului în care omul s-a străduit să ajungă la Dumnezeu, iar Acesta S-a coborât la el.

Vă felicităm pentru dragostea de a participa la această primă ediție a Salonului de Toamnă din Cetatea Basarabilor, în această lună bogată cu evenimente deosebite: 500 de ani de la scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung către judele Brașovului și 500 de ani de la trecerea din această frumusețe a lumii văzute a Sfântului Neagoe Vodă Basarab!

Ne rugăm Bunului Dumnezeu și Sfântului Pafnutie Pârzu Zugravul de la Mănăstirea Robaia, să vă aibă în pază sfântă, și să vă dăruiască spor binecuvântat în nobila activitate culturală pe care o desfășurați!”

În finalul evenimentului au vorbit curatorii expoziției, Ami Vasilescu și Ion Aurel Gârjoabă, care au mulțumit pentru invitație și au povestit emoția pe care au avut-o când au amenajat expoziția colegilor artiști.

Expoziția va fi deschisă în perioada 22 septembrie – 9 octombrie 2021.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar