news        mail   location

 
 

Marți, 15 iunie 2021, la Casa de Cultură „Petre Ionescu Muscel” din comuna Domnești, a avut loc un eveniment cultural, prilejuit de vernisarea expoziției de metaloplastie a artistului plastic, muzician și scriitor, Constantin Samoilă.



 

A fost oficiată o slujbă de sfințire a icoanelor prezentate în expoziție, de către preoții slujitori: Comandașu Cătălin Constantin de la parohia Domnești de Jos și Moisescu Ionuț Daniel și Vlăsceanu Ovidiu Marian de la parohia Domnești de Sus, precum și o rugăciune de mulțumire pentru darurile și binefacerile primite de la Dumnezeu.

Domnul Doru Ion Smădu, primarul Comunei Domnești, a deschis evenimentul, rostind un cuvânt de bun venit și mulțumind domnului Constantin Samoilă pentru dragostea pe care o are față de istoria și cultura domneșteană. În încheiere a mulțumit cadrelor didactice și elevilor de la Liceul Tehnologic „Petre Ionescu Muscel” din localitate, precum și iubitorilor de cultură.

Părintele Vlăsceanu Ovidiu Marian, consilier cultural și comunicații media, a transmis Arhiereasca Binecuvântare a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, și a rostit un cuvânt pentru acest eveniment: „Aducem alese mulțumiri pentru bucuria de a fi prezenți la un eveniment cultural deosebit în Domnești, în această zi importantă pentru Neamul Românesc, pentru că pe 15 iunie 1889, Luceafărul poeziei românești, Mihai Eminescu, pleca din frumusețea lumii văzute, la Părintele Luminilor! „Stelele-n cer” este ultima poezie scrisă, prin care Eminescu a vrut să ne încredințeze de faptul că, sus, pe bolta cerească, steaua sa va străluci pentru eternitate. Dacă ar fi să rezumăm doar în trei cuvinte, personalitatea domnului Constantin Samoilă, acestea ar fi: suflet dăruit artei. Din anii tinereții, maestrul și-a închinat viața pe altarul culturii, fiind un veritabil artist plastic, muzician, pictor și scriitor! În anul 1962 are prima expoziție personală cu lucrări realizate în creion, tuș și acuarelă, iar în anii 1972 și 1974, Casa de Cultură din Curtea de Argeș, a fost gazda unor expoziții de metaloplastie. În anul 1988, la împlinirea a 50 de ani, a expus 50 de lucrări de pictură în ulei, grafică și acuarelă, iar din 2004 a început a scrie, plămădind astfel 9 cărți. Foarte multe lucrări le-a donat instituțiilor de cultură din satul natal Poienărei, la Corbi și, în special, la Domnești, de care îl leagă frumoase amintiri, datorită faptului că a fost părtaș la proiectarea și urmărirea execuției Casei de Cultură. Este o onoare faptul că suntem contemporani cu o personalitate polivalentă, așa cum este Constantin Samoilă, căruia îi mulțumim pentru toată jertfa și rugăm pe Bunul Dumnezeu să-i dăruiască sănătate, pace și mântuire. Nu trebuie să uităm de faptul că anul acesta parohia Domnești de Sus împlinește 100 de ani de la sfințire, anul următor, biserica parohiei Domnești de Jos, va aniversa 150 de ani de existență, iar în anul 2023, comuna Domnești va prăznui 500 de ani de la prima atestare documentară.”

Un moment deosebit l-a constituit expunerea făcută de eminescologul piteștean, profesorul dr. George Ene, care a vorbit despre pasiunea și dragostea extraordinară pe care maestrul Constantin Samoilă o are față de istoria și cultura Neamului Românesc, încheind prelegerea cu un cuvânt impresionant despre poetul nepereche, Mihai Eminescu.

În continuare, domnul Alexandru Ion, din partea Asociației Culturale „Rovine”, a recitat o poezie închinată artistului Constantin Samoilă, iar domnul doctor Teodor Craifaleanu, a recitat poezia: „Stelele-n cer”, scrisă de Mihai Eminescu, cu o oră înainte de a muri, dedicând și două catrene artistului în metaloplastie.

A urmat un moment artistic realizat de elevii Liceului Tehnologic „Petre Ionescu Muscel”, care au recitat câteva dintre poeziile eminesciene.

Cuvântul de încheiere l-a avut maestrul Constantin Samoilă care, cu emoție în glas și în suflet, a mulțumit pentru bucuria pe care a trăit-o la acest vernisaj, subliniind dragostea pe care a simțit-o de la cei prezenți, și a recitat poezia: „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie?”

Expoziția de metaloplastie cuprinde numeroase lucrări, care sunt grupate, astfel: Religie și credință, Figuri reprezentative din istoria românilor, Personalități culturale argeșene, Ocrotitori de neam și credință, Mândră stea pe altarul limbii și Monumente istorice din județul Argeș.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar