news        mail   location

 
 

La mănăstirea argeșeană Cotmeana a fost organizată astăzi sinaxa stareţilor şi stareţelor din Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului. Evenimentul a început cu Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic împreună cu un sobor de preoți și diaconi.



 

În cuvântul rostit cu această ocazie, Chiriarhul Eparhiei a adresat felicitări stareților și starețelor pentru activitățile desfășurate pe plan administrativ-duhovnicesc în toate mănăstirile argeșene. De asemenea le-a adresat acestora îndemnul de a  coordona cu multă atenție proiectele de restaurare începute în fiecare mănăstire, majoritatea fiind finanțate din fonduri europene.

Sinaxa a fost organizată astăzi într-un spațiu duhovnicesc încărcat de istorie, Mănăstirea Cotmeana fiind consemnată între cele mai vechi așezăminte monahale  din Ţara Românească, având prima atestare documentară la 20 mai 1388, dată consemnată într-un hrisov din vremea domnitorului Mircea cel Bătrân.

Pe lângă stareții și starețele mănăstirilor din Argeș, la acest eveniment au participat și consilierii eparhiali, precum și părinții protopopi din cele șase protopopiate ale Eparhiei. Fiind ziua în care Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul aniversează 78 de ani de viețuire pe acest pământ, toți cei prezenți au avut ocazia să-i transmită urări de sănătate.

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Calinic s-a născut în Cracăul-Negru la 6 iunie 1944, din părinți ortodocși români: Elena si Haralambie, numindu-se din botez Constantin.

A studiat la Seminarul teologic din mănăstirea Neamţ (1959-1964) şi la Institutul Teologic Universitar din Sibiu (1964-1968).

A slujit ca preot în parohiile Tioltiur şi Inău din Transilvania (1964-1971), s-a călugărit la mănăstirea Căldăruşani în decembrie 1971, primind numele Calinic.

A îndeplinit ascultările de muzeograf şi secretar al mănăstirii de metanie (1972-1974), apoi a fost transferat la mănăstirea Cernica (1974-1977).

A fost numit stareţ al mănăstirii Sinaia (1977-1981), apoi al mănăstirii Cernica (1981-1985).

În demnitatea de arhiereu vicar al eparhiei Râmnicului şi Argeşului, cu titlul Argeşeanul a fost hirotonit şi instalat la 17 noiembrie 1985.

În anul 1990 Sfântul Sinod a decis reînfiinţarea Episcopiei Argeşului, ocazie cu care arhiereul vicar Calinic Argatu Argeşeanul a fost ales episcop eparhiot în 27 septembrie  şi înscăunat la 18 noiembrie.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar