news        mail   location

 
 

În Duminica a VII-a după Paști,  credincioșii argeșeni au avut bucuria de a participa la Sfânta Liturghie oficiată  în  Vechea Catedrală Arhiepiscopală, necropolă domnească și regală, ctitoria domnitorului sfânt Neagoe Vodă Basarab. Sfânta slujbă a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul,  împreună cu un sobor preoți și diaconi.



 

Momentul a fost așteptat cu multă nerăbdare de cei prezenți datorită faptului că finalizarea lucrărilor de restaurare la unele obiective din curtea Ansamblului Mănăstirii Curtea de Argeș a permis reluarea slujbelor în vechea Catedrală.

În cuvântul de învățătură, Chiriarhul Eparhiei a amintit celor prezenți despre marile realizări ale Sectorului Eparhial Economic și Construcții Bisericești coordonat de părintele arhimandrit Caliopie Cristian Ichim,  care în ultimii trei ani a reușit să finalizeze importante proiecte de restaurare la diferite așezăminte monahale și biserici parohiale cum ar fi: Ansamblul Mănăstirii Curtea de Argeș -Palatul Arhiepiscopal, Bisericile de lemn, precum și gardul care înconjoară acest spațiu - Mănăstirea Aninoasa, Mănăstirea Negru Vodă și biserica Sf. Nicolae din municipiul Câmpulung Muscel)

Cu o zi înainte de împlinirea a 78 de ani,  Ierarhul Argeșean a avut parte astăzi de o mare surpriză din partea credincioșilor prezenți la slujbă care i-au oferit în semn de prețuire buchete cu flori. De asemenea, soborul Catedralei Arhiepiscopale a oferit Întâistătătorului Eparhiei o icoană cu chipul Maicii Domnului.

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Calinic s-a născut în Cracăul-Negru la 6 iunie 1944, din părinți ortodocși români: Elena si Haralambie, numindu-se din botez Constantin.

A studiat la Seminarul teologic din mănăstirea Neamţ (1959-1964) şi la Institutul Teologic Universitar din Sibiu (1964-1968).

A slujit ca preot în parohiile Tioltiur şi Inău din Transilvania (1964-1971), s-a călugărit la mănăstirea Căldăruşani în decembrie 1971, primind numele Calinic.

A îndeplinit ascultările de muzeograf şi secretar al mănăstirii de metanie (1972-1974), apoi a fost transferat la mănăstirea Cernica (1974-1977).

A fost numit stareţ al mănăstirii Sinaia (1977-1981), apoi al mănăstirii Cernica (1981-1985).

În demnitatea de arhiereu vicar al eparhiei Râmnicului şi Argeşului, cu titlul Argeşeanul a fost hirotonit şi instalat la 17 noiembrie 1985.

În anul 1990 Sfântul Sinod a decis reînfiinţarea Episcopiei Argeşului, ocazie cu care arhiereul vicar Calinic Argatu Argeşeanul a fost ales episcop eparhiot în 27 septembrie  şi înscăunat la 18 noiembrie.

Truda în propovăduirea Sfintei Evanghelii, pe tărâm cultural-misionar şi administrativ, a făcut ca Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Românesă ridice, în anul 2009, Episcopia Argeşului şi Muscelului la treapta de Arhiepiscopie, iar Prea Sfinţia Sa să fie numit Arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului.

           

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar