news        mail   location

 
 

Mănăstirea argeșeană Slănic și-a sărbătorit astăzi unul din hramuri închinat praznicului Schimbării la Față a Domnului Iisus Hristos. 

Deși a fost foarte cald, credincioșii au venit cu mic cu mare să participe la Sfânta Liturghie arhierească oficiată astăzi de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul  Argeșului și Muscelului, în altarul de vară ridicat în curtea mănăstirii.

În cuvântul de învătătură rostit cu această ocazie, Chiriarhul Eparhiei a mulțumit credincioșilor care au venit cu mare bucurie pe Taborul Argeșului, așa cum este numită mănăstirea Slănic.

De asemenea Înaltpreasfinția Sa a îndemnat pe cei prezenți să lucreze fiecare la schimbarea vieții prin îndepartarea de gândurile negative.

La Sfânta Liturghie a participat astăzi și cunoscutul om de afaceri George Becali. Pentru ajutorul financiar acordat bisericilor aflate în restaurare sau construcție, dar și pentru acțiunile social-filantropice pe care le-a inițiat până în prezent, în semn de prețuire și recunoștință, Ierarhul Argeșean a oferit acestuia distincția eparhială ,,Sfântul Neagoe Vodă Basarab”.

Prima atestare documentară a Mănăstirii Slănic este în anul 1679.

Despre schitul Slanic tradiția se spune că a fost ctitorit de voievodul Vlad Ţepes  și că ar fi existat și pe vremea domnitorilor Neagoe Basarab și Mihai Viteazul.

În anul 1805, din motive necunoscute nouă, schitul se desființează, biserica fiind mutată în jurul anului 1830 într-un sat din Vlașca.

Viața monahală este reluată după anul 1930, ridicându-se în timp trei altare: biserica mare din zid ridicată în cinstea Maicii Domnului -cu hramul Nașterea Maicii Domnului și două paraclise mai mici cu hramurile Schimbarea la față și Sf. Ierarh Calinic de la Cernica. Din acest motiv Mănăstirea Slanic este numită astăzi de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Taborul Argeșului.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar