news        mail   location

 
 

În Duminica Întoarcerii Fiului Risipitor, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor parohiei Bisericii Domnești din municipiul Câmpulung Muscel. 

Cu această ocazie, Ierarhul Argeșean a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul rostit, Chiriarhul Eparhiei a vorbit despre pocăință ca dar al lui Dumnezeu și a îndemnat să vedem în fiecare persoană chipul lui Dumnezeu.

Pentru activitatea deosebită desfășurată pe plan administrativ-duhovnicesc în calitatea de preot paroh al Bisericii Domnești din Câmpulung, dar și pentru eforturile depuse timp de 25 de ani în calitatea de director al Bibliotecii Municipale ,,Ion Barbu” Câmpulung, părintele dr. Ștefan Ștefănescu a primit din partea Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, distincția eparhială ”Crucea Basarabă”.

Biserica Domnească a fost zidită în 1567 de către doamna Chiajna, văduva lui Mircea Ciobanu cu ajutorul fiului ei Petru cel Tânăr. În urma unui cutremur a fost grav avariată în jurul anul 1720, fiind rezidită în 1721. Suferind noi deteriorări este rezidită așa cum se prezintă astăzi între 1870-1889.

Biserica pictată în interior în maniera artei renascentiste a fost numită în trecut ,, biserica grecilor” deorece negustorii greci care veneau la Câmpulung să facă negoț au fost atrași de frumusețea și măreția acestui locaș domnesc. Se spune că în apropierea ei a funcționat o școală domnească înființată de către Antonie Vodă din Popești în 1669 și că preoții școlii aveau datoria de a purta de grijă elevilor, în calitate de reprezentanți ai mitropolitului țării.

Pentru orașul Câmpulung Muscel este un important centru de cultură, biserica fiind depozitara unui număr foarte mare de cărți bisericești foarte valoroase.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar