news        mail   location

 
 

În ziua de cinstire a Sfinților Trei Ierarhi, credincioșii argeșeni din orașul Costești s-au bucurat de prezența Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, care a oficiat Sfânta Liturghie în măreața catedrală aflată sub ocrotirea Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul. 

Pentru a păstra vie amintirea celor care au contribuit la ridicarea acestei biserici între anii 1930-1935, Chiriarhul Eparhiei a săvârșit  și o slujbă de pomenire.

De asemenea, pentru a răsplăti eforturile depuse în ultimii ani de autoritățile locale pentru finanțarea unor lucrări de restaurare și înfrumusețare a sfântului locaș de rugăciune, Ierarhul Argeșean a oferit domnului Ion Baicea, primarul orașului Costești, distincția eparhială ,,Sfântul Neagoe Vodă Basarab”

În cuvântul rostit cu această ocazie, Înaltpreasfinția Sa a mulțumit membrilor Consiliului Local al orașului Costești și credincioșilor din această urbe,  pentru grija deosebită arătată față frumoasa Catedrală, un simbol al solidarității poporului roman.

După tragedia din 18 aprilie 1930, când bisericuţa de lemn din Costeşti, satul Zorile, a ars din temelii chiar în Vinerea Mare a Paştelui şi, odată cu ea, aproape toţi copiii satului aflaţi la slujbă, 116 la număr, creştinii din întreaga ţară au ajutat la ridicarea unei alte biserici în Costeşti.

Iniţiativa i-a aparţinut Patriarhului României de atunci, Miron Cristea, care a demarat o colectă publică naţională, susţinută de ziarul „Universul“ şi Guvernul României, prin Ministerul de Interne. Pe lângă materialele de construcţie, a mai fost strânsă şi suma de 10 milioane de lei, bani cu ajutorul cărora s-au ridicat, la 2 km de locul incendiului, noua biserică, casa parohială şi paraclisul din cimitir.

Purtând hramul „Sfântul Prooroc Ilie“, biserica a fost construită în formă de cruce, cu două turle, din cărămidă şi piatră de Albeşti, între anii 1930 şi 1932. Cel care a proiectat biserica nouă din Costeşti a fost Dimitrie Ionescu – Berechet, unul dintre cei mai mari arhitecţi români. Pictura a fost realizată de Dimitrie Belizarie şi el unul dintre cei mai vestiţi pictori bisericeşti. A fost sfinţită pe 21 iulie 1935 de un sobor de clerici în frunte cu episcopul Argeşului, Nichita Duma, şi Patriarhul României, Miron Cristea. La acest eveeniment a fost prezent și regale Carol al II-lea.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar