news        mail   location

 
 

Parohia Prundu I din municipiul Piteşti, ocrotită de Sfântul Ierarh Spiridon, a îmbrăcat astăzi haine de sărbătoare.


 


 

Credincioșii din această zonă a orașului au venit să aducă mulțumire lui Dumnezeu pentru mijlocirea patronului spiritual,  care ocrotește biserica așezată la intrarea în oraș de 142 de ani.

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Calinic, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi a săvârşit Sfânta Liturghie, precum şi slujba parastasului  pentru ctitorii, preoții  şi binefăcătorii bisericii trecuți la Domnul.

În cuvântul de învăţătură, Ierarhul Argeșean a vorbit despre viața Sfântului Ierarh Spiridon, amintintind  în mod deosebit despre simplitatea și bunătatea acestui mare Ierarh făcător de minuni.

O minunune făcută în acest an de Sfântul Ierarh Spiridon la vechea biserică din Pitești este renovarea acoperișului care v-a aduce o nouă imagine locașului de cult.

Situată în partea de sud a municipiului Pitești, parohia a mai avut o biserică pe malul râului Argeș, în satul numit Prundu Mic ce a ars în anul 1855.

Între anii 1876-1878, actuala biserică a fost construită de zid de binecredinciosul boier Andrei Ştefănescu, împreună cu soţia sa Anica şi cu copiii Dumitrache, Cleopatra, Paraschiva şi Lorica, aceasta fiind sfinţită de către Preasfinţitul Episcop Ghenadie al II-lea al Argeşului, în anul 1878.

În cei 142 de ani de existență, biserica a mai fost renovată în mai ulte rânduri. Astfel  locașul de cult aflat la intrarea în municipiul Pitești a fost resfințit de trei ori în anii 1932, 1949 și 1993, fiind executate de fiecare dată lucrări de restaurare a picturii.

În anul 2004 a fost refăcută tencuiala exterioară, s-au montat geamuri şi tâmplărie nouă și a fost amenajat un parc în curtea bisericii.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar