news        mail   location

 
 

În ziua de cinstire a Sfinţilor Serghie și Vah, schitul argeșean Brătășești și-a sărbătorit hramul. Obștea monahală s-a bucurat astăzi de prezența Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Calinic, care a oficiat Sfânta Liturghie în Altarul de Vară, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. 

Cu această ocazie a fost săvârșită slujba parastasului pentru ctitorii bisericii, iar în final a fost sfințită noua fântână a mănăstirii peste care s-a ridicat o troiță din lemn.

În cuvântul rostit , Ierarhul Argeșean a mulțumit pelerinilor pentru dragostea arătată schitului Brătășești și i-a îndemnat pe aceștia la mărturisirea cu mult curaj a credinței în Dumnezeu în mâinile căruia trebuie să ne punem toată nădejdea.

Aflat în cătunul Florinei din satul Brătești, comuna Albești, județul Argeș, schitul are hramurile „Sfinții Serghie și Vah” și „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”.

După mulți ani în care schitul Brătășești a trecut prin perioade dificile, la inițiativa Chiriarhului Eparhiei viața monahală a fost reînviată, fiind aduse câteva călugărițe de la mănăstirea Robaia.Acestea au făcut eforturi foarte mari pentru restaurarea bisericii și construcția unui nou corp de chilii.

Biserica are o vechime respectabilă fiind înălțată în anul 1735 pe ruinele unei constructii mai vechi. Obște de călugărițe, a fost multă vreme metoc al mănăstirii Robaia. A fost părasită între anii 1914-1924, urmând a fi restaurată până în anul 1928 când este repopulată cu călugărițe.

În 1957 este transformată în mănăstire de călugări, care însă sunt obligați s-o părăseasca și ei în urma decretului din 1959. Viața monahală este reluată în 1997 când la mănăstire vin prin rotație călugărițe de la Robaia, iar așezământul este reactivat ca metoc al acesteia. Obștea devine stabilă abia dupa terminarea reparațiilor și construirea unui corp de chilii.

 

 

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar