news        mail   location

 
 

Astăzi s-au împlinit 11 ani de la proclamarea locală a canonizării Sf. Voievod Neagoe Basarab făcută la Curtea de Argeș în 26 septembrie 2009 de Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericiii Ortodoxe Române și 11 ani de la ridicarea Episcopiei Argeșului și Muscelului la treapta de Arhiepiscopie și a ierarhului locului la treapta de Arhiepiscop. 

Cu această ocazie, în această dimineață, foarte mulți credincioși argeșeni au avut bucuria de a participa la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, în Catedrala Arhiepiscopală, ctitoria marelui voievod.

Ierahul Argeșean a vorbit credincioșilor prezenți la acest eveniment despre viața și activitatea deosebită a domnitorului sfânt, fiind evidențiat rolul deosebit pe care acesta l-a avut pe plan politic, diplomatic și religios în scurta domnie de numai nouă ani.

Într-o domnie de numai nouă ani sfântul voievod Neagoe Vodă Basarab a adus Țării Românești o stare de prosperitate economică, culturală și spirituală greu de egalat.

Argeșenilor a lăsat moștenire frumosa catedrală din municipiul Curtea de Argeș, construită în perioada 1512-1517, închinată Maicii Domnului.

În anul 2008 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat trecerea lui în rândul sfinților, proclamarea locală a canonizării fiind făcută în data de 26 septembrie 2009, la Curtea de Argeș, în prezența Preafericitului Părinte Daniel. Cu această ocazie ctitoria sa din cetatea Basarabilor a primit cel de-al doilea hram închinat Sfântului Neagoe Vodă Basarab.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar