news        mail   location

 
 

Sfântul Munte Athos a fost și rămâne un reper de viață monahală pentru întreaga Ortodoxie. De-a lungul timpului, și mai nou după 1990, călugării români care au mers în pelerinaj sau au viețuit un timp în Sfântul Munte Athos și-au dorit să construiască în România mănăstiri noi, după tipicul athonit, sau să impună o rânduială athonită în unele mai vechi.



 

Cu binecuvântarea lui Dumnezeu, având la bază această dorință,  în Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului a fost sfințită astăzi  piatra de temelie pentru un nou schit  închinat Sfântului Neagoe Basarab. Acesta se va construi în comuna argeșeană Vlădești și va avea rânduială athonită beneficiind de călăuzirea părinților români de la Schitul Lacu din Sfântul Munte.

Înaltpreasfințitul Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, a oficiat astăzi Sfânta Liturghie pe o scenă special amenajată, fiind înconjurat de un sobor de preoți, diaconi și monahi din țară și de la Muntele Athos, în prezența poporului: ctitori și închinători ai acestui sfânt aşezământ.

Părinții de la Chilia Buna Vestire a Schitului Lacu, din Muntele Athos, au primit binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Calinic al Argeșului și Muscelului să pună în lucrare intenția de a ctitori primul sfânt lăcaș închinat celui între sfinţi, voievodul Neagoe Vodă Basarab, al Ţării Româneşti, la îndemnul unor frați români din țară.

Obștea viitoarei Mănăstiri Sfântul Neagoe Vodă Basarab își propune să aducă vieţuirea aghioritică în inima țării noastre, îmbinând armonios tradiția patristică bizantină cu cea românească, modelul de viețuire athonit cu cel pământean, al monahilor ce și-au sfințit viața pe pământul binecuvântat al patriei.

Au fost prezenți la acest eveniment:  stareți de la mănăstiri din România și de pe Muntele Athos, precum și părinți consilieri ai Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului. Bucuria a fost mare pentru preoții și credincioșii din parohiile argeșene care au venit într-un număr destul de mare.

Tot astăzi a fost  instalat şi primul egumen al noii comunităţii monahale , în persoana părintelui Ierom. Cosma Giosanu.  Acesta s-a închinoviat la Mănăstirea Sihăstria Neamțului, unde l-a avut naș de călugărie pe Arhim. Ioanichie Bălan.

De asemenea, ieroschimonahii Ștefan Nuțescu și David Gălbează de la Schitul Lacu,  au primit din partea Ierarhului Argeșean distincția eparhială ,, Crucea Basarabă”.

Un sprijin deosebit a venit din partea primăriei comunei Vlădești pe teritoriul căreia se ridică această nouă mănăstire.

În această zi binecuvântată, Chiriarhul Eparhiei a primit în dar din partea  monahilor de schitul atonit Lacu, o icoană cu chipul Maicii Domnului. De asemenea,  Arhiepiscopia Argeșelui și Muscelului a dăruit pentru noul schit argeșean  o icoană cu chipul Sf. Neagoe Vodă Basarab.

Răspunsurile la strană au fost date de părinți de la Mănăstirea Sihăstria Neamțului și din Sfântul Munte Athos.

În cadrul ceremoniei religioase s-au prezentat trei grupuri de copii: Ansamblul ,,Plaiurile Berchișeștiului” din județul Suceava, corul Școlii ,,Sf. Neagoe Basarab” din București, care au cântat  Paraclisul Sfântului Neagoe Basarab, și Grupul de cântece și dansuri populare ,,Brătia – Vladești”, format din elevi ai școlii din localitate, care au cântat cântece patriotice și cântări pascale.

În prezent, pe locul viitoarei mănăstiri au fost încheiate lucrările de demolare și concasare, iar, după obținerea tuturor aprobărilor, se va începe construcția.

Sfântul Voievod Neagoe Basarab a practicat rugăciunea isihastă, pe care a deprins-o de la Sfântul Ierarh Nifon. De aceea, pe lângă biserica principală a mănăstirii, închinată Sfântului Neagoe Basarab, vor mai fi construite două paraclise: unul închinat Sfântului Nifon, Patriarhul Constantinopolului, iar celălalt Sfintei Teofana Basarab.

La subsolul bisericii principale va fi un paraclis cu baptisteriu închinat Cuvioșilor de la Sihăstria: Paisie Olaru și Cleopa Ilie.

Un alt hram dat astăzi este cel al Sfântului Arhidiacon Ștefan.

Schitul Sfântul Neagoe Vodă Basarab a fost înființat de către Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, prin decizia 181, din 28 septembrie 2022. În prezent se fac demersuri pentru obținerea autorizațiilor legale necesare la  ridicarea edificiului.

Sfântul voievod Neagoe, ctitorul bisericii de la Curtea de Argeș, este unul dintre cei mai cunoscuți ctitori români din Athos. El a fost și un domnitor cultivat, un om duhovnicesc, cu viață ascetică și nevoință isihastă.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar