news        mail   location

 
 

Spre deosebire de Anul Civil, care începe la 1 ianuarie, Anul Bisericesc începe la 1 septembrie, pentru că, după Tradiţia moştenită din Legea Veche, în această zi s-a început creaţia lumii şi tot în această zi şi-ar fi început şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos activitatea Sa pe pământ. 

În această zi binecuvântată, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșuluiși Muscelului, s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la mănăstirea argeșeană Robaia. Chiriarhul a săvârșit Sfânta Liturghie în Altarul de Vară aflat în curtea mănăstirii, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Momentul a fost deosebit datorită faptului că la acest început de an bisericesc au participat la Sfânta Liturghie toți stareții și starețele de la mănăstirile aflate în cuprinsul Eparhiei.

Cu această ocazie, Ierarhul Argeșean a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură amintind că avem datoria să îi mulțumim lui Dumnezeu pentru grija și dragostea pe care o are permanent față de noi. A fost amintit și Sfântul Cuvios Simeon Stâlpnicul, cinstit în această zi, cel care a inspirat pe acei pustnici ce în trecut au viețuit în apropiere de mănăstirea Robaia.

Data aceasta de 1 septembrie pentru începutul anului bisericesc a fost împrumutată de la evrei care sărbătoreau atunci anul civil, potrivit Sinaxarului din Mineiul zilei de 1 septembrie.

Evreii încep calendarul cu luna Tişri, adică cu septembrie. În prima zi din luna septembrie, evreii aveau zi de odihnă şi aduceau Domnului ardere de tot.

Potrivit tradiţiei, Mântuitorul Iisus Hristos şi-a început activitatea publică în ziua de 1 septembrie, când a intrat în sinagogă şi a citit cuvintele prorocului Isaia care profeţeau despre Persoana Sa dumnezeiască:

Duhul Domnului este peste Mine, pentru că M-a uns ca să binevestesc săracilor; M-a trimis să vindec pe cei zdrobiţi cu inima; să propovăduiesc robilor dezrobirea şi celor orbi vederea; să slobozesc pe cei apăsaţi. Şi să vestesc anul plăcut Domnului“ (Isaia 61, 1-2 şi Luca 4, 18-19).

Un alt motiv al sărbătoririi anului bisericesc în prima zi a lunii septembrie este tradiţia moştenită din Legea Veche, potrivit căreia în această zi a început creaţia lumii.

Începutul Anului Nou bisericesc a fost instituit de Sfinții Părinți la Sinodul I de la Niceea. Ei au stabilit să se sărbătorească data de 1 septembrie ca un început al mântuirii creștinilor, în amintirea intrării lui Hristos în mijlocul adunării evreilor vestind tuturor anul bineplăcut Domnului.

Tot în ziua de 1 septembrie, Biserica a rânduit să fie pomenit Sfântul Cuviosul Dionisie Exiguul, din Dobrogea, care a alcătuit cronologia creştină, numărând pentru întâia oară anii începând de la Hristos.

 

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar