news        mail   location

 
 

Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Curtea de Argeș și-a sărbătorit astăzi hramul. Credincioși din toate colțurile țării au participat la slujbele oficiate în această perioadă. Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Înaltpreasfintitul Părinte Arhiepiscop Calinic, împreună cu un sobor de preoti si diaconi, în necropola noii Catedrale Arhiepiscopale.

În cuvântul de învățătură, Chiriarhul Eparhiei a evidențiat rolul important al Maicii Domnului care mijlocește neîncetat pentru mântuirea neamului omenesc. Mai mult, Ierarhul Argeșean a vorbit credincioșilor despre moștenirea de mare preț pe care a lăsat-o domnitorul Neagoe Vodă Basarab tuturor românilor.

Piatra de temelie la actuala Catedrală Arhiepiscopală din Curtea de Arges, a fost pusă în anul 1512. Ctitorul principal este Sf. Neagoe Vodă Basarab care a reușit să termine lucrările în anul 1517. În data de 15 august, în urmă cu 501 de ani, monumentala biserică a fost sfințită de un sobor impresionant de arhierei, preoți și diaconi.  Însă abia în anul 1526 aveau să se încheie lucrările la pictura interioară bisericii, cu contribuţia importantă a zugravului Dobromir.

În anul 1793, Mănăstirea Curtea de Argeş a dobândit statutul de reşedinţă episcopală, aici luând fiinţă Episcopia Argeşului.

Între anii 1875-1886 biserica Mănăstirii Curtea de Argeş a fost refăcută în forma care a dăinuit până în prezent, Regele Carol I angajându-l pe celebrul arhitect francez André Lecomte du Noüy, pentru proiectul refacerii lăcaşului.

 În anul 2009 Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a dăruit bisericii cel de-al doilea hram închinat ctitorului ei, Sfântul Neagoe Vodă Basarab.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar