news        mail   location

 
 

În Duminica Ortodoxiei, credincioșii parohiei Cărpeniș din protopopiatul Curtea de Argeș au avut bucuria de a participa la Sfânta Liturghie  oficiată  de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.



 

La acest eveniment deosebit din viața parohiei, Chiriarhul Eparhiei a ținut un cuvânt de învățătură, amintind că datoria unui creștin ortodox este aceea de a căuta permanent împărăția lui Dumnezeu.

La bucuria reîntâlnirii cu Ierarhul Argeșean s-a adăugat astăzi și momentul în care credincioșii parohiei Cărpeniș au fost martori la instalarea noului preot paroh în persoana părintelui Despa Nicolae Cristian. Acesta primește noua misiune pastorală după pensionarea vrednicului preot Ion Sescioreanu care a slujit în parohia Cărpeniș din anul 1987.

Biserica din parohia Cărpeniş poartă hramurile: Sfântul Arhidiacon Ştefan, Sfânta Sofia şi Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, fiind unul dintre cele mai frumoase locaşuri de rugăciune construite pe valea râului Topolog.

Construcţia bisericii a început în anul 1935 prin contribuţia directă a domnului Ştefan Minovici, doctor în chimie, membru corespondent al Academiei Române și frate al renumitului profesor Mina Minovici, fondatorul școlii române de medicină judiciară și directorul primului Institut de Medicină Legală din România, construit în 1892.

Din păcate un incident nefericit legat de construcţia acestei biserici a contribuit decisiv la decesul ctitorului. Din cauza unor greşeli făcute în timpul zidirii, construţia sfântului locaş de rugăciune s-a dărâmat până la temelie. La aflarea veştii, profesorul Ştefan Minovici s-a îmbolnăvit grav şi a decedat după trei luni în ziua de 29 decembrie 1935.

După moartea ctitorului, lucrările de rezidire au fost continuate de Viorica Minovici, soţia acestuia, care a reuşit să termine biserica în anul 1940. Pictura din interior a fost executată de pictorul Emanoil Pătroiu din Bucureşti, iar sfinţirea a fost făcută în anul 1941, fiind ales hramul Sfântului Arhidiacon Ştefan după numele ctitorului.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar