news        mail   location

 
 

În prima duminică a lunii octombrie, filia argeșeană Pielești  a parohiei Lintești din comuna Cotmeana a îmbrăcat astăzi haine de sărbătoare.  Credincioșii din această comunitate au avut bucuria de a-l avea în mijlocul lor pe Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, care a săvârșit slujba de resfințire a sfântului locaș de rugăciune care poartă hramul Sf. Ierarh Nicolae.



 

Ierarhul Argeșean a oficiat cu această ocazie Sfânta Liturghie,  împreună cu un sobor de preoți și diaconi, care a fost urmată de o slujbă în care au fost pomeniți toți ctitorii și binefăcătorii bisericii trecuți la Domnul.

Amintind de vrednicia credincioșilor din parohia Pielești, Chiriarhul Eparhiei a dorit să scoată în evidență dragostea față de Dumnezeu a acestora , precum și stăruința lor de a restaura sfântul locaș care are o vechime de aproape 120 deani.

Între cei care au contribuit financiar la toate lucrările de restaurare s-au evidențiat în mod deosebit câteva persoane. Ierarhul locului le-a oferit acestora diplome de vrednicie.

Pentru eforturile depuse împreună cu enoriașii, părintele paroh Gherguș Ion a primit astăzi distincția de iconom stavrofor.

Biserica parohiei Pielești a fost ridicată în timpul păstoririi episcopului Gherasim Timuș, lucrările fiind definitivate în anul 1902. Odată cu trecerea timpului construcția s-a degradat, astfel că era necesar să se întreprindă mai multe lucrări de restaurare și reparație pentru ca lăcașul de cult să recapete frumusețea de odinioară.  Astfel în anul 2002 au fost efectuate lucrări de consolidare la clădirea bisericii După anul 2016 a fost elaborat un plan de restaurare și înfrumusețare a bisericii prin grija primăriei comunei Cotmeana și a enoriașilor din această parohie.

Datorită degradărilor suferite în timp, tencuiala din interior a fost decopertată până la cărămidă. Astfel  în anul 2020 pictura a fost refăcută integral de către pictorul Constantin Toma prin cheltuiala familiei Neacșu Gheorghe, Mioara și Romeo. În aceeași perioadă a fost montată și gresia, lucrare sprijinită de către familia Tighinean Anatolie, Margareta și Patrick din Județul Cluj.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar