news        mail   location

 
 

În ziua de 12 septembrie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic și Preasfințitul Sofronie, însoțiți de un ales sobor de preoți și diaconi au săvârșit Sfânta Și Dumnezeiasca Liturghie la Parohia Aleșd 1 din Orașul Aleșd, Județul Bihor, răspunzând invitației preotului paroh Călin Dănuț Ioniță.



 

Cu acest prilej, la aniversarea a 82 de ani de la punerea pietrei de temelie a bisericii parohiale la data de 15 septembrie 1923, Părintele Arhiepiscop Calinic a dăruit, spre folos duhovnicesc Parohiei Aleșd, un veșmânt care a îmbrăcat moaștele Sfintei Filoteia de la Curtea de Argeș.

Ierarhul Argeșului a rostit un cuvânt de învățătură la Evanghelia Zilei, arătând ce înseamnă luarea Crucii și pregătirea continuă pentru întîlnirea cu Ziditorul tuturor celor văzute și nevăzute.

De asemenea, ca semn de prețuire și comuniune ortodoxă, Ierarhul Argșean a oferit preotului paroh Ioniță Călin Dănuț, Distincția Eparhială Crucea Bsarabă.

La rândul său, preotul paroh a oferit ierarhilor în dar: o cruce de binecuvântare, o icoană și o mapă din piele personalizată, mulțumind în mod deosebit pentru dragostea arătată locuitorilor din Aleșd și pentru Sfânta Liturghie Arhierească.

Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul a adus mulțumiri Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pentru binecuvântarea de a face această vizită în Episcopia Oradiei și de a oferi veșmântul Sfintei Mucenițe Filoteia.

Chiriarhul Argeșului și Muscelului a mulțumit cu recunoștință Preasfințitului Sofronie și tuturor colaboratorilor pentru osteneala și ospitalitatea împărtășită în cadrul acestei vizite frățești.

Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, a punctat, în cuvântul său, legătura istorică între Ardeal și Argeș, reînnoită prin vizita Ierarhului argeșean la Oradea. De asemenea, a mulțumit pentru darul oferit parohiei Alesd și de fapt întregii Eparhii, îndemnând pe preoții slujitori și pe credincioși să meargă în pelerinaj la Sfânta Muceniță Filoteia.

Ziua a fost desăvârșită cu o vizita la biserica parohială din Tinăud, Județul Bihor, ctitorită de Domnitorul Constantin Șerban Basarab (1654-1658), care a zidit și biserica Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din Municipiul Pitești, Județul Argeș.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar