news        mail   location

 
 

În cadrul unei manifestări deosebite desfășurate ieri după-amiază în comuna nemțeană Crăcăoani, școala din localitatea Cracăul Negru a primit numele Înaltpreasfințitului Calinic, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului. Evenimentul a avut loc  în prezența Ierarhului, originar din acest sat, a oficialităților locale și a altor invitați.   

Chiriarhul Argeșean a evocat anii adolescenței petrecuți în localitatea Cracăul Negru, amintindu-și în mod deosebit de școala în care a primit, prin intermediul dascălilor săi, lumina învățăturii.

Mesajul Înaltpreasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a fost transmis prin intermediul părintelui dr. Cristian Alexandru Barnea, Consilier Educațional al Arhiepiscopiei Iașilor.

Doamna Raclariu Alexandrina, primarul comunei Crăcăoani a rostit un cuvânt de bun venit acasă, pe meleagurile mușatine.

Părintele arhimandrit Caliopie Ichim, Consilier Eparhial în cadrul Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, a vorbit despre activitatea pe care Părintele Arhiepiscop Calinic, a desfășurat-o în anii de păstorire în Cetatea Basarabilor.

Domnul profesor Roman Ioan Romeo, inspector școlar la Inspectoratul Școlar Județean Neamț, a vorbit despre bucuria de a învăța și a subliniat grija pe care Ierarhul argeșean a avut-o față de școala din satul natal.

Din partea Școlii care a primit numele de „Calinic Argeșeanul” a vorbit doamna director Raclariu Adina Cristina, care a subliniat dragostea pe care Întâistătătorul Eparhiei a avut-o pemanent față de această instituție de învățământ, mulțumind pentru darurile primite, de-a lungul anilor.

Tot cu acest prilej a fost lansat și un volum  dedicat părintelui arhiepiscop Calinic, intitulat: Calinic Argeșeanul, studiu monografic, tipărit la editura Doxologia și care are drept autor pe scriitorul Adrian Alui Gheorghe.

Un moment care a impresionat pe cei prezenți la acest eveniment  a fost întâlnirea Chiriarhului Eparhiei Argeșului și Muscelului cu Mariana Vodă, învățătoarea și profesoara de limba și literatura română care l-a format pe tânărul elev Constantin Argatu.

În cadrul acestui moment emoționant, primăria comunei Crăcăoani a oferit fiului întors pe meleagurile natale o distincție de vrednicie.

Doamna preoteasă Apetroaiei Elena, care a predat la această școală, și-a exprimat bucuria de a avea în mijocul obștii pe Arhiepiscopul care s-a născut, a învățat și a ctitorit o biserică în satul Cracăul Negru, mulțumind pentru donațiile de carte făcute bibliotecii, gospodărită de doamna Andrișoaia Teodora.

Cadrele didactice ale școlii: Paval Mihaela, Andrișoaia Mihaela și David Mihaela,  împreună cu elevii au pregătit pentru oaspeți un program artistic presărat cu cântece și jocuri cu specific moldovenesc, iar o parte dintre cei mici au adus în prezent personajele lui Creangă relatate în ,,Amintiri din copilărie”. După acest moment, elevii au primit daruri din partea Sectorului Social, Filantropic și de Misiune al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului.

Evenimentul  petrecut în localitatea Cracăul Negru va fi completat duminică, 6 iunie 2021, când în prezența unui sobor de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române,  va fi oficiată slujba de sfințire a noii biserici din această parohie al cărei ctitor este Arhiepiscopul Calinic Argeșeanul.

           

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar