Capitolul VII din cartea savantului neurochirurg Alexandru Ciurea: Sănătatea Creierului – pe înțelesul tuturor, se intitulează: Misterele Creierului, iar ca text de mânecare (pornire), folosește scriitura filosofului-poet Lucian Blaga: „Eu nu strivesc corola de minuni a lumii!”
De către susmenționatul savant se susține că: „Toate publicațiile cunoscute în literatura de specialitate au încercat să explice această perlă pe care o avem: creierul uman...S-a ajuns la a contoriza 10 mistere ale Creierului uman”, mistere despre care vom scrie, cu gândul de a ne ajuta pe noi să ne limpezim cunoștințele și în aria medicinii.
Așadar, primul mister al Creierului este Conștiința!
„Se consideră, la nivel general, scrie doctorul Alexandru Ciurea, că omul este o ființă conștientă. Când? Din momentul în care deschide ochii de dimineață, vede primele raze de soare, aude primele glasuri de păsări care cântă, simte aerul curat și, dintr-o dată, se produce trezirea la viață. Trezirea la viață este și-n afara ființei umane, și-n interiorul ei. Trezirea la viață o face Creierul! Se deschide un centru din mijlocul lui care poartă denumirea de hipotalamus. Hipotalamusul dă drumul tuturor săgeților, impulsurilor către suprafața creierului. Domnia sa, hipotalamusul, aflându-se la profunzimea creierului, împinge transmisiile către ceilalți centri profunzi ai creierului, colegii săi de activitate, și dă un bici total sistemului endocrin. Încep să curgă hormonii și fluidele în întreg organismul. Dimineața are loc acest lucru! Nu are importanță ora la care se produce această trezire. Ea se face, depinde de la individ la individ, de la nație la nație, însă trezirea realizează pornirea substanței cerebrale și a activității cerebrale în totalitate. Pornindu-se aceasta, omul devine o ființă conștientă.”
După cum se vede, hipotalamusul este un instrument miraculos, pe care-l poartă omul ca pe un înger păzitor dat de Dumnezeu, omului!
Calinic Argeșeanul