news        mail   location

 
 

Etimologic, „Naum”, după fericitul Ieronim, înseamnă „mângâiere”, numire destinată celui care avea să mângâie poporul Israel şi mai ales pe locuitorii din cetatea Ninive.

Trebuie să amintim că Asiria a fost secole în şir o permanentă ameninţare asupra poporului evreu. În anul 721 î. H., Samaria era cucerită de Sargon al II-lea; aproape întreaga populaţie a fost deportată, iar regatul Israel a fost prefăcut în provincie asiriană.

Drama cuceririlor în decursul istoriei a cuprins şi Egiptul, care a fost cotropit de Asirieni în anul 663 şi despre care Naum aminteşte în cartea sa. Teologii români stabilesc redactarea cărţii lui Naum între anii 660-650 î. H. .

Citind Cartea profetului Naum, vom constata că stilul său este vioi, percutant şi vijelios, ca un râu ce se dezlănţuie după ploi pline de furtuni.

Iată, câteva dintre versetele capitolului 3 al cărţii lui Naum:

O, tu, cetate a vărsărilor de sânge,

tu, mincinoasă pe de’a’ntregul,

tu, doldora de nedreptate:

nu vei ajunge prada să ţi-o pipăi!…

Sunete, zgomote: bice pocnesc,

roţile duduie,

caii-n fugă nechează,

carele huruie,

călăreţii sar în şei,

săbiile scânteiază,

armele fulgeră

în geamătul mulţimii de răniţi

şi-al grelelor căderi…”

Cetatea Ninivei s-a pocăit cu spor mare. Hotărârea lui Dumnezeu de a nimici pe cei 120.000 de locuitori a fost schimbată de postul, rugăciunea şi lepădarea de viaţa păcătoasă.

Trăim aceleaşi vremi!

Să luăm aminte!

Calinic Argeșeanul

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar