news        mail   location

 
 

Când dorim să fim limpeziți asupra anumitor cuvinte, cum ar fi și cuvântul CUGET, adică ar însemna acțiunea și puterea de a cugeta, capacitatea de a gândi; gândire, minte, intelect, idee, părere, intenție, proiect, plan....ne aducem aminte de gluma cu întrebarea făcută ardeleanului:

 

- Ce faci acolo, bade Gheorghe?

- Ce să fac, măi Ioane, cuget! Glumă-neglumă, dar miezul problemei rămâne. Se știe că este o bucurie să gândești (numai bine!) frumos, să ai o părere constructivă, să meditezi cuminte, să ai judecăți și raționamente sănătoase.

Însă, cea mai sănătoasă cugetare a omului trebuie să fie în domeniul Credinței. Savantul român, Alexandru Ciurea, în cartea sa: Sănătatea Creierului – pe înțelesul tuturor, ne face proba de foc a unei credințe ferme, hotărâte, în lucrarea sa din domeniul medicinei. Îndeamnă, marele credincios, Alexandru Ciurea, că noi, pentru sănătatea Creierului trebuie să avem, pe lângă grija zilnică, de tot felul de activități, grija de a cugeta (medita) la viața lui Iisus Hristos, și la ceea ce El și ucenicii Lui au făcut: adevărate minuni. Alexandru Ciurea a citit și a scris bine. A învățat toate tainele Creștinismului, de unde s-a răspândit ca lumina și căldura din Soare. A plecat de la Ierusalim, Centrul Creștinismului. Dintr-odată lumea a devenit creștină, însă cu mult efort. Să cugetăm la dezastrul lăsat de popoarele migratoare. Apoi, Imperiul Roman, cu ostașii foarte puternici; ei făceau legile, iar Senatul Roman stabilea legile de conduită și le trimiteau în tot Imperiul  Roman prin prefecți, deci în administrați, exact ca în ziua de azi...Unii împărați romani, cum a fost cazul Împăratului Nero (37-68), au prigonit creștinii...un infernal masacru. Mai mult, Nero a dat foc orașului Roma, capitala Imperiului, și a dat vina pe creștini, pentru ca aceștia să fie umiliți și omorâți în închisori. A dat un verdict: Institum Neronianum, de prigoană a creștinismului și de interzicere a creștinilor ca religie.

Ca să cugeți la toate acestea și să fii sănătos la creier și cumpănit în judecăți și atitudini sociale și religioase, trebuie să te încadrezi în comunitatea statală și mondială, cerându-ți drepturile normale, dacă îți sunt încălcate. Atunci ai bucuria creierului sănătos, liniștit și odihnit, că nimeni nu-ți poate pricinui niciun rău!

Iisus Hristos, strigă peste veacuri: Iubiți-vă, cum vă iubesc și Eu!

Calinic Argeșeanul

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar