news        mail   location

 
 

Mai nou, auzim rostindu-se cuvântul magic socializare! Când treceam pe drumurile maramureșene, vedeam pe lângă poarta mare de la intrarea în curtea casei, câteva bănci lipite de gardul înconjurător.

 

Subliniez, toate curțile, la intrare au bănci, pe care stau gospodarii la sfaturi, acel dialog de sfântă comuniune. Nu stau după gard și porți ferecate, ci ies la poartă și tăifăsuiesc  cu o bucurie de nedescris. Așa am văzut de fiecare dată, și, ceea ce mă impresiona era faptul că atunci când treceai prin fața lor, toți se ridicau în picioare în semn de bucuroasă cinstire.

Nu mai întâlnisem așa orânduială. Când am venit în Țara Românească, prin anumite sate, am văzut aceleași comportări ca și în Maramureș. Am înțeles, ceva mai târziu, că acei gospodari, cu așa obiceiuri erau veniți din Transilvania. Au migrat cu obiceiuri cu tot.

Cât de mult m-am bucurat că astfel de comportări de comuniune duc la acel fenomen, care se definește cu socializarea, adică surparea zidurilor care despart și izolează oameni, în turnul de fildeș: singuri pe lume, cu gânduri mai mult negre, ce ne apasă creierul, inima, sufletul și întreaga ființă.

„Discuțiile, afirmă savantul neurolog Alexandru Ciurea, sunt foarte importante, nu cele în contradictoriu, ci discuțiile cu persoanele cu care vă face plăcere să vorbiți, să comunicați despre orice: despre vreme, despre fotbal, dar...atenție, nu în contradictoriu, că acestea duc, uneori, la păruială! Discuțiile stimulează cerebral, stimulează conectivitatea, acest feed back, acest schimb de idei. Pot să facă foarte bine! Pentru creier, socializarea este extrem de importantă. Cu cât sunt mai în vârstă persoanele, cu atât trebuie să socializezi cât mai mult. Simpla discuție, jocurile de șah, grupurile care merg cu autocarele în diferite locuri ale lumii, schimburile de noutăți minore, în general, aduc o stare benefică pentru creier.”

Pelerinajele și turismul, ieșirea în natură, participarea la slujbele religioase, la operă, operetă, meci, excursii documentare, cititul, scrisul, întâlnirile prietenești, orice comunicare este un medicament pentru creierul nostru bombardat cu tot felul de gânduri, halucinații și alte năzbâtii omenești!

Calinic Argeșeanul

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar