news        mail   location

 
 

Credincioșii argeșeni din parohia Valea Danului, protopopiatul Curtea de Argeș, au trăit astăzi momente de mare bucurie. În această duminică așezată după praznicul Înălțării Sfintei Cruci, comunitatea a fost binecuvântată de prezența Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic Argeșeanul care a oficiat  Sfânta Liturghie în vechea biserică – monument istoric – construită în anul 1811.



 

Prezența Ierarhului Argeșean în această parohie a fost motivată și de construcția unei noi capele mortuare care s-a ridicat în curtea bisericii cu sprijinul primăriei comunei Valea Danului.  Astfel, reprezentanții administrației locale și credincioșii parohiei au avut ocazia să participe astăzi și la slujba de sfințire a acesteia săvârșită de Chiriarhul Eparhiei după Sfânta Liturghie.  După întocmirea documentației necesare, noua capelă mortuară din parohia Valea Danului a fost ridicată în vara acestui an primind drept ocrotitoare pe Sfânta Muceniță Filoteea.

Acest proiect a fost realizat în mod deosebit prin implicarea domnului Vasile Preda, primarul comunei Valea Danului și a membrilor Consiliului Local.  Drept mulțumire, Ierarhul locului a oferit domnului primar medalia de onoare creștin-ortodoxă ,, Sf. Neagoe Vodă Basarab”.

Biserica parohială Valea Danului cu hramul „SFÂNTUL IERARH NICOLAE ŞI SFÂNTA MUCENIȚĂ FILOFTEIA„ este monument istoric din secolul al XIX-lea. Lăcaşul este ctitoria primului Episcop al Argeşului, Iosif şi a iconomului Mânăstirii Curtea de Argeș, Meletie, fiind sfințit la data de 1 octombrie 1811.

Primul care cercetează biserica, în 1915, şi depune asupra acesteia un raport la Comisia monumentelor istorice este însuşi secretarul comisiei, istoricul Virgil Drăghiceanu care face propunerea ca aceasta să devină monument istoric. La 23 aprilie 1922, istoricul Nicolae Iorga, vizitează Comuna Valea Danului, atras fiind de monumentul istoric medieval.

Bătrânii vorbesc despre trecerea Reginei Elisabeta prin zonă sau despre faptul că Regele Ferdinand I, urmașul său, Carol al II-lea sau Nicolae Iorga s-au închinat cândva la BISERICA de la VALEA DANULUI.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar