news        mail   location

 
 

Întronizarea, la Curtea de Argeş, ca arhiereu, în istorica şi prea frumoasa ctitorie a Sfântului Voievod Neagoe Basarab, n-a rămas neobservată de cei care erau puşi pentru aceasta.

 

Pentru argeşeni era o bucurie şi un semn bun că începeau să se vindece rănile sufletului din anul 1517, când mitropolia a fost mutată la Târgovişte şi din 1949, când s-a desfiinţat de către comunişti Episcopia Argeşului, cea mult încercată pe dinlăuntru şi pe dinafară, precum se cunoaşte din istoria timpului.

Stabilirea reşedinţei noului arhiereu Calinic Argeşanul la vestita Mănăstire, prin intervenţia stăruitoare a Patriarhului Iustin, a dus la convingerea unora, că noul arhiereu ar fi din familia lui Ceauşescu sau copilul din flori al Patriarhului Iustin.

Aşa aveam să aud mult mai târziu.  Dacă prima poveste nu mă ispitea, cea de-a doua mă amuza de-a binelea. Ce să faci? Gura lumii este slobodă până mănâncă şi lobodă.

Poţi lupta împotriva imaginaţiei unora?

După întronizarea îndătinată, m-am gândit să fac slujbă permanent în Catedrala unde am fost hirotonit. Văzând aceasta, autorităţile mi-au interzis să mai fac slujbă în catedrala monument istoric, pretextându-se că se degradează.

Bine, mi-am spus. Voi ieşi afară şi voi face slujbă în aghiasmatarul din faţa Catedralei. Mai mult, am pus şi staţia de amplificare la maxim.

După o vreme sunt chemat de Patriarhul Iustin:

-Mda, ce te-ai apucat să faci la Curtea de Argeş?

-Lucrări zilnice şi slujbe după datina străbună.

-Mda, spui că faci slujbă?

-Da, slujbă frumoasă, aşa cum se cade, potrivit cu locul unde mi-aţi hotărât reşedinţa.

-Dar unde faci tu slujbă?

-În aghiasmatar, afară. Autorităţile m-au avertizat că nu mai am voie să fac slujbă în Catedrală.

-Mda, deci faci slujba afară. Dar de ce foloseşti staţia de amplificare şi o dai la maxim, de se aude până la Primăria Oraşului?

-A! Deci ei s-au plâns. Cei care m-au izgonit din biserică.

-Mda! Să dai staţia foarte încet, ca să nu tulburi lumea!

M-am întors la Argeş plin de mânie. În duminica următoare, slujba fiind tot afară, am spus să se dea staţia la ultimul decibel. A doua zi primesc permisiunea să fac slujbă în Catedrală, dar fără staţie.

Aşa s-au lecuit de a mă mai scoate din biserică de la slujbă!

Calinic Argeșeanul, Toată vremea-și are vreme, volumul al III-lea, Editura Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, 2013.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar