news        mail   location

 
 

Printre vizitele mai importante la Mănăstirea Sinaia este de reţinut cea a Preşedintelui Franţei, Valery Giscard d’Estaing.

 

Pregătire mare. Controale peste tot: camere, biserici, poduri, beciuri, cămări. N-a rămas un loc necotrobăit. Securitatea îşi făcea treaba. Pe afară s-au pus aparate de ascultare şi văzut peste tot. Chiar de la Şeful Siguranţei primesc poruncă înfricoşătoare:

- Să nu mai trageţi clopotul! E poruncă. Preşedinţii trebuie să se odihnească.

Nu mi-am făcut griji. I-am spus clopotarului:

- Până acum s-a tras de 50 de ori clopotul pentru slujbe. Două zile de acum, să tragi câte 150 de bătăi. De trei ori pe zi, la slujbă dimineaţa şi seara, iar la amiază, la ora 12 punct, pentru a-şi pune oamenii ora exactă şi a mânca ceva.

Convoiul prezidenţial a sosit la odihnă. Aşa cum am hotărât, clopotarul îşi făcea datoria cu străşnicie. Clopotul suna de hăuleau toate văile şi crestele munţilor.

- Încetaţi! strigau disperaţi cei cu ordinea. E o nenorocire. Ne vor da afară pe toţi, în frunte cu dumneata.

- N-aveţi nicio grijă. Tragem clopotele pentru slujbă. Ele potolesc şi furtunile. N-aveţi teamă. Răspund personal.

Vizita ia sfârşit. Preşedintele Franţei îi spune lui Nicolae Ceauşescu:

- Niciodată, în viaţa mea, n-am auzit clopote sunând aşa de frumos, ca aici la Sinaia. M-am bucurat şi m-am odihnit foarte bine.

Oamenii de pază şi ordine, au primit felicitări. Noi, la mănăstire, am primit laude pentru slujbele făcute şi trasul clopotelor. Fără să vreau, îndemnat de Duhul cel Bun, am socotit că aşa este bine să nu ascult de restricţiile din stradă.

Calinic Arhiepiscopul, Toată vremea-și are vreme, volumul al II-lea, Editura Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, 2013.

Informații de contact

phone Tel. / Fax: 0348401956;
arhiepiscopiaargesului @gmail.com

Prezentare

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului este o eparhie din cadrul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a Bisericii Ortodoxe Române. Are sediul la  Curtea de Argeș și este condusă de Părintele Arhiepiscop Calinic Argeșeanul.

Social media

Sfanta Mucenita Filoteea, sinaxar